Monday, 1 February 2016

Tiramisu

Tiramisu
Ini adalah antara desserts yg akk jual di vendor yg akk join. Sampaikan x menang tgn nk sediakan sbb mmg antara dessert yg mnjadi kegemaran ramai. Sbnrnya tiramisu ni adalah dessert yg paling senang utk kita sediakan. Tak perlu bakar, x perlu kukus...hanya bancuh susun dan hias tp rasanya yg sejuk nyaman bila masuk ke dlm mulut....heavennn!!
InshaAllah akk sharekan resepinya disini.
Bahan utama:
Kek swiss roll @ chiffon. Tak kisah perasa apa pun. Slalu saya gunakan mocha, choc, pandan & coffee.
Bancuhan 1 sudu besar nescafe dgn air panas
250g creamcheese
50g gula castor
1/2 cawan whipping cream
Bahan hiasan:
Buah-buahan ~ strawberry @ anggur @ kiwi @ peach.
Serbuk koko @ milo
Cara:
1. Pukul creamcheese + gula + whipping cream
2. Potong nipis kek (+-1cm)
3. Susun kek dlm bekas.
4. Siramkan sikit2 bancuhan nesc atas kek
5. Tuang adunan cheese atas kek dan ratakan.
6. Lapiskan lagi satu kek dan lakukan step 4 & 5 semula.
7. Taburkan serbuk koko @ milo gunakan penapis kopi.
8. Susun buah dan chill overnight...yummyy!!!
Cara utk dpt corak atas kek:
Guntingkan kertas a4 kecik2 dan pnjg2. Susun selang seli atas kek dan taburkan coco powder. Jgn gerak2kan kertas...dah siap tabur angkat kertas...siappp

No comments:

Post a Comment