Sunday, 30 April 2017

KARI DARAT DAGING TETEL / CINCANG

Lama x makan daging tetel ni. Susah nak carik skrg. Bila dah dapat teringin pulak buat kari tumis darat.. Makan dgn roti boleh nasi boleh tapi kali ni makan dgn ketupat pulut segera nona...Alhamdulillah. ..
KARI DARAT DAGING TETEL / CINCANG

 
1kg daging
4 biji kentang belah 4
2 helai daun pandan
1 keping asam gelugor
3 sudumakan rempah kari daging
Satukan kesemua nya dan rebus hingga empok

500g santan
3 batang daun kari
Blend: bawang besar , bawang putih dan halia
3 sudumakan rempah kari daging + cili blend
Rempah tumis: kayu manis, pelaga , cengkih dan lawang
Panaskan minyak dlm kuali lain
Tumis rempah hingga naik bau
Masukkan bahan blend dan kacau hingga garing.
Tuang bahan tumis kedlm daging tadi
Masukkan bahan2 lain
Tambah garam dan perasa
Kacau hingga pekat.
(Jika mau cair tambah air dan biar mendidih)

 Sumber: FB Group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN), Sabariah Bahasar

No comments:

Post a Comment