Lama x makan daging tetel ni. Susah nak carik skrg. Bila dah dapat
teringin pulak buat kari tumis darat.. Makan dgn roti boleh nasi boleh
tapi kali ni makan dgn ketupat pulut segera nona...Alhamdulillah. ..
KARI DARAT DAGING TETEL / CINCANG
1kg daging
4 biji kentang belah 4
2 helai daun pandan
1 keping asam gelugor
3 sudumakan rempah kari daging
Satukan kesemua nya dan rebus hingga empok
KARI DARAT DAGING TETEL / CINCANG
1kg daging
4 biji kentang belah 4
2 helai daun pandan
1 keping asam gelugor
3 sudumakan rempah kari daging
Satukan kesemua nya dan rebus hingga empok
500g santan
3 batang daun kari
Blend: bawang besar , bawang putih dan halia
3 sudumakan rempah kari daging + cili blend
Rempah tumis: kayu manis, pelaga , cengkih dan lawang
Panaskan minyak dlm kuali lain
Tumis rempah hingga naik bau
Masukkan bahan blend dan kacau hingga garing.
Tuang bahan tumis kedlm daging tadi
Masukkan bahan2 lain
Tambah garam dan perasa
Kacau hingga pekat.
(Jika mau cair tambah air dan biar mendidih)
Sumber: FB Group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN), Sabariah Bahasar
3 batang daun kari
Blend: bawang besar , bawang putih dan halia
3 sudumakan rempah kari daging + cili blend
Rempah tumis: kayu manis, pelaga , cengkih dan lawang
Panaskan minyak dlm kuali lain
Tumis rempah hingga naik bau
Masukkan bahan blend dan kacau hingga garing.
Tuang bahan tumis kedlm daging tadi
Masukkan bahan2 lain
Tambah garam dan perasa
Kacau hingga pekat.
(Jika mau cair tambah air dan biar mendidih)
Sumber: FB Group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN), Sabariah Bahasar
No comments:
Post a Comment