Sunday, 30 April 2017

Kuih Wajik aka Nasi Manis

Kuih Wajik aka Nasi Manis

Loyang 9"x9"

Bahan-bahan:
500 gm beras pulut (lbh kurang 3 1/2 cawan)
2 cawan santan pekat
1 helai daun pandan
4-6 ulas durian (diambil isinya)
Sedikit kapur
Daun pisang
Air gula Melaka:
300 gm gula melaka (+ sedikit gula merah)
200 gm gula pasir
1 cawan air

Cara-cara:
Beras pulut dibersihkan dan direndam selama 4 jam dan dikukus selama 30 minit sambil dibalik2kan gaul dengan sedikit santan cair dan secubit garam.

Masak gula melaka dan gula pasir dengan 1 cawan air. Setelah larut dan mendidih, hendaklah di tapis. Jerangkan semula gula yg ditapis tadi, masukkan daun pandan, secubit garam dan isi durian - bagi yg suka perisa durian.
Setelah mendidih masukkan 2 cawan santan pekat dan biarkan merenih dalam 1/2 jam menggunakan api yang kecil.
Setelah gula pekat berkilat dan bertali, masukkan pulut yang dikukus tadi dan gaul rata.
Masukkan kapur yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau dalam 30 minit atau sehingga agak kering.
Setelah agak kering dan tak melekat di sudip, keluarkan daun pandan tadi. Tuang ke dalam loyang yg telah di alas dengan daun pisang.
Sejukkan dan sedia dipotong untuk dihidangkan...
Kuih Wajik aka Nasi Manis
Oleh: Azie Kitchen
Loyang 9"x9"
Bahan-bahan:
500 gm beras pulut (lbh kurang 3 1/2 cawan)
2 cawan santan pekat
1 helai daun pandan
4-6 ulas durian (diambil isinya)
Sedikit kapur
Daun pisang
Air gula Melaka:
300 gm gula melaka (+ sedikit gula merah)
200 gm gula pasir
1 cawan air
Cara-cara:
Beras pulut dibersihkan dan direndam selama 4 jam dan dikukus selama 30 minit sambil dibalik2kan gaul dengan sedikit santan cair dan secubit garam.

Masak gula melaka dan gula pasir dengan 1 cawan air. Setelah larut dan mendidih, hendaklah di tapis. Jerangkan semula gula yg ditapis tadi, masukkan daun pandan, secubit garam dan isi durian - bagi yg suka perisa durian.
Setelah mendidih masukkan 2 cawan santan pekat dan biarkan merenih dalam 1/2 jam menggunakan api yang kecil.
Setelah gula pekat berkilat dan bertali, masukkan pulut yang dikukus tadi dan gaul rata.
Masukkan kapur yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau dalam 30 minit atau sehingga agak kering.
Setelah agak kering dan tak melekat di sudip, keluarkan daun pandan tadi. Tuang ke dalam loyang yg telah di alas dengan daun pisang.

Sejukkan dan sedia dipotong untuk dihidangkan...













 
Sumber: FB Group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN), Hairul Nizam Ijam

No comments:

Post a Comment